top of page

De eerste buikdanseres die ik zag, was op de Nederlandse televisie. Buikdanseres Yonina. Dat was in 1978, ik was 10 jaar.

Ik moest mijn extase verbergen voor mijn strenge moeder maar diep in mijzelf voelde ik een groot verlangen om ook zo exotisch te kunnen en te mogen dansen.
Er was geen ruimte in mijn leven om te leren buikdansen, ik ging studeren, werken, kreeg een vriendje. Ik wist ook nog helemaal niet dat er buikdansscholen waren en dat ik les kon nemen. Internet bestond nog niet.  

Pas toen ik 40 jaar was geworden, kwam de mogelijkheid om les te nemen bij een buikdansschool.

Meteen de eerste les werd bevestigd wat ik al wist, dit is wat ik wil. Het voelde als thuiskomen.
Ik nam zoveel mogelijk lessen, twee dansscholen tegelijk en ging extra workshops volgen. Ik kreeg les van Buikdanseres Yonina. Dat was heel bijzonder, mijn meisjesdroom kwam uit!
In mijn woonkamer hing ik spiegels aan de muur om elke dag te oefenen.
Shows bedenken met collega’s en samen optreden, met als hoogtepunt een show in de Melkweg Amsterdam. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en ging lesgeven.


Ik geef meer dan 10 jaar buikdansles. In mijn huisstudio in Friesland. Het is fijn om in een besloten, betoverende omgeving les te geven, daarom ontvang ik 1 leerling per les. Ik kan dan persoonlijke aandacht geven aan de prille buikdanseres.

Mijn lessen zijn niet prestatie gericht, het is geen competitie. In het begin zijn de lessen voor sommige vrouwen moeilijk, je kan het nog niet, je bent onzeker en het ziet er gek uit. Daar help ik je doorheen.
Je hoeft het dus niet al te kunnen of een hele goede talentvolle danseres te zijn. Ik ben er voor je om het je te leren. Sommige dames die bij mij komen hebben helemaal geen danservaring. Ik kijk wat je wel kan en waar je aanleg voor hebt, daar gaan we samen voorzichtig naar op zoek.

Je gebruikt niet alleen je buik. Je danst met je handen, je armen, je schouders, je borst en je heupen. Je danst, golft en trilt met je hele lichaam! Vaak kan je toch meer dan verwacht, een rondje draaien met je heupen of je schouders zitten los.

Je leert spieren gebruiken op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden, zacht en rond, vloeiend, sierlijk en vrouwelijk of juist krachtig en sterk vol temperament.

Stress en emoties komen los en dat voelt bevrijdend.

Buikdansen zorgt ervoor dat je eigenwaarde groeit, je krijgt een mooie uitstraling en staat weer rechtop met je schouders naar achteren.

Een mus transformeert in een prachtige krachtige zwaan. Je durft weer vrouw te zijn.
Het heeft allemaal niets te maken met een blote buik en dansen in bikini. We dansen bedekt en een blote buik mag zeker wel, als je dat zelf graag wil. Maar dat hoeft dus niet! Ik dans zelf graag in een strak hemdje met een wikkelvestje en een lange rok met een heupsjaaltje.

Ik vind de Egyptische folklore stijl erg mooi.  

 

De oorsprong van de dans is onzeker, er wordt beweerd dat deze dansvorm uit India afkomstig is. Er bestaat een verhaal, het zou zijn ontstaan als een verleidingsdans voor de sultan in een harem. Dat is een fantasiebeeld bedacht door de filmindustrie in Hollywood.

Buikdansen heeft een oude ziel en gaat terug op de dans van priesteressen en later tempeldanseressen, die er mythologische verhalen mee uitbeeldden.

Met golvende bewegingen van haar buik zou de Indiase vruchtbaarheidsgodin Sarasvati de beweging van planeten en sterren aangeven. De buik als navel van de wereld, waar het leven doorheen komt op aarde.
Buikdansen is een ode aan de natuur en aan de vrouw; Schepster van het leven.

In Arabische cultuur dansen vrouwen binnenshuis met elkaar. Het wordt door moeders overgedragen op dochters.
Ze buikdansen om de menstruatie te vieren, om de geboorte voor te bereiden, bij trouwen. Het helpt vrouwen door de menopauze heen. Ze dansen bij rouw.  
 

Mijn lessen zijn het meest geschikt voor een beginnende of halfgevorderde buikdanseres. 

 

Buikdansen is voor iedereen, jong of oud, dik of dun.

Ook voor jou!

bottom of page